Droom je dat je een leven hebt als mens in 2009, of ben je de droom van iets of iemand anders?Als 's-ochtends de wekker gaat en je bruut de ochtend in duwt, hoe wakker ben je dan? 'Do you think that's air you're breathing now' 

 

Gevangen

Zodra we de gevangenis herkennen die we 'leven' noemen, komen we in aanraking met de muren en sloten ervan. De pijn van gevangenschap roept een reactie op. In de film The Matrix wordt dit verbeeld als de keuze die Neo heeft als Morpheus hem de rode en de blauwe pil aanbiedt. "Remember, all I'm offering is the truth. Nothing more." De blauwe pil biedt vergetelheid en zorgt ervoor dat het leven van Neo precies hetzelfde blijft. De rode pil biedt de Waarheid achter de Matrix waarin hij leeft. De Matrix is overal om ons heen; ons werk, ons gezin, onze familie, de supermarkt, de tv, de wetten van de overheid, de zo-zijn-onze-manieren die we geleerd hebben, het kopje koffie met de collega, het voldoen aan verwachtingen van anderen, politie, kleding die we dragen, scholen, gezondheidszorg, cultuur waarin we leven, dubbeltje wat geen kwartje mag worden etc etc.

De Matrix faciliteert geen verandering maar is een statisch systeem wat op geen enkele manier uitdaagt om eruit te stappen of om je uberhaupt af te vragen of er misschien nog meer is.

Om moedeloos van te worden, want het gevecht wat onvermijdelijk volgt op het bevrijden uit het systeem is weinig aanlokkelijk. Wie stapt er niet liever terug zijn bed in, wetende dat er een zware dag ligt te wachten? Hmm... nog even lekker omdraaien en weg glijden in een mooie droom op een zorgeloos tropisch eiland.

 


If you are not one of us, you are one of them.

Morpheus benadrukt dat niet alle mensen er klaar voor zijn om losgemaakt te worden uit de Matrix. Ze zijn afhankelijk van hun leven zoals het is, willen hun gewoontes niet doorbreken en zullen zelfs vechten als dit dreigt te gebeuren.

Het is de vraag naar de waarheid die ons drijft, maar alleen als de pijn van de werkelijkheid erg genoeg is beginnen we aan de reis. De keuze tussen de rode en de blauwe pil is het moment waarop we nog terug kunnen keren naar ons oude leven.

Neo kiest de rode pil en sterft in de Matrix. Tegelijkertijd wordt hij geboren in de werkelijkheid achter de Matrix en dat gaat gepaard met veel pijn. Als hij zijn ogen voor het eerst opent, vraagt hij zich af waarom zijn ogen zoveel pijn doen. 'Omdat je ze nooit gebruikt hebt' , zegt Morpheus. Exact dezelfde woorden die de bevrijde man uit de grot van Plato uitspreekt, als hij voor het ware licht ziet.

Bij de dood in de Matrix worden oude patronen ontmaskerd als vijanden die ons gevangen willen houden in het oude beperkende systeem. Neo vecht in de film tegen Agent Smith, een bewaker van de Matrix die onder andere moet voorkomen dat bevrijde mensen het systeem willen hacken. Feitelijk vecht hij tegen alles wat hem ooit slapende hield. Tegen wat hij nue kan zien als de woestijn van de werkelijkheid.

Het kruisigingthema van Christus heeft parallellen met dit verhaal, en in de kabbala is dit het thema van Tiphareth. Er wordt een Hoger Bewustzijn gegenereerd wat ons in staat stelt de beperkingen en ook verdovingen van het leven te zien. We worden dom gehouden door overheid, maatschappij, levensovertuigingen etc, maar zijn ons daar meestal niet bewust van. We leven in de giftige dampen van de vallei welke ons het zicht op de hogere bergen rondom ons ontnemen. Verslaafd, dronken, verdoofd en leeg.

Zodra bewustzijn wakker is volgt geboortepijn. Zoals Jung al zei: 'Geen enkele verandering zonder pijn'.

 

Foetus

Voordat de foetus uit de wateren van de Grote Moeder wordt geduwd is er een lang proces geweest van groei. In de Grote Moeder is er stilte, warmte en ultieme veiligheid. Er lijkt niets aan de hand, totdat de wateren de kust naderen en beginnen te golven in de branding. Het op de kust werpen van de baby is ruw en de longen stromen voor het eerst vol met lucht. Ogen blijven gesloten.

Dit beeld is vergelijkbaar met de geboorte van Neo als de One en met het verkrijgen van nieuw bewustzijn. In de film wordt hij uit zijn met vloeistof gevulde capsule gespuugd en valt hij door een lange gang.

De drijfveer achter het geboren worden is de drang tot manifestatie welke een goddelijke, transpersoonlijke oorsprong heeft. Dit proces van wedergeboorte kan enkele malen in een mensenleven plaats vinden. Het wordt ook initiatie genoemd omdat bij iedere geboorte meer bewustzijn wordt gegenereerd, en daarmee het leven in een ander licht zet.

De drang tot wedergeboorte en vernieuwing wortelt aan de kern van het leven. Toch raken we in de loop van onze conditionerende opvoeding het contact met de drang kwijt, waardoor we langzaamaan in slaap sukkelen. De pijn van zich steeds herhalende patronen die geen vervulling bieden, schudt ons wakker en roept op tot  de behoefte aan het ervaren van groei en ontwikkeling. Het ontwaken in een hogere bewustzijnslaag ontstijgt narcisme. Het brengt onzekerheid. Neo gaat in de film op bezoek bij de Oracle om zijn onzekerheid weg te laten nemen:

Oracle: 'But....you already know what I'm going to tell you.' Neo: 'I'm not the One'.

Oracle: 'Sorry kid. You got the gift, but it looks like you're waiting for something.'

Neo: 'What?'

Oracle: 'Your next life maybe. Who knows? That's the way things go'.

Onzekerheid maakt passief en is geworteld in angst voor het onbekende, een hardnekkige programmering die de Matrix in stand houdt. Eenmaal buiten de Matrix blijken restanten ervan nog steeds aanwezig te zijn. De enige manier om ze te elimineren is de sprong in het diepe te wagen. Zoals moedige krijgers en ridders zich buiten de landsgrenzen begeven om het koninkrijk te beschermen tegen kwade vijanden. Zo ook Neo... als de grote Morpheus in levensgevaar is onderneemt hij een reddingsactie waarbij hij zijn eigen leven inzet. Pas als de nood het hoogst is, is hij in staat om tot het uiterste te gaan om tot de ontdekking te komen dat hij inderdaad de One is.

Neo, sooner or later you're going to realize just as I did that there's a difference between knowing the path and walking the path.

Hij is de wereldredder. Hij is onkwetsbaar en weert afgevuurde kogels. Pas als je helemaal doordrongen bent van het geloof in je eigen hoogste potentieel, word je dat potentieel. Of zoals Morpheus zegt als hij Neo traint:

'What are you waiting for? You're faster than this. Don't think you are, know you are. Come on. Stop trying to hit me and hit me.'

 

Kader:

Thomas A. Anderson, in de Matrix bekend als hacker Neo. Neo is een anagram voor the One en is de Uitverkorene.

Morpheus is degene die Neo vindt en hem bevrijdt uit de Matrix. De naam Morpheus is ook de naam van de Griekse god van de slaap. Deze god woont in een donkere grot met papavers en brengt dromen van helden en koningen. Het medicijn morfine is vernoemd naar Morpheus.